Wie geen angst kent, kent zichzelf niet

Reflectieverslag MakeYourMind Meeting 23 oktober 2018
Bunde (Limburg)

Door Maaike Rotteveel, Mission Maker bij MakeYourMission

Hoe zou de wereld eruit zien zonder angst? Op basis van deze leefvraag gingen de deelnemers van de MakeYourMind Meeting met elkaar in gesprek. De groep kwam snel tot de conclusie dat de kans aannemelijk is dat de mensheid dan niet eens meer bestond. Angst is dus eigenlijk net zo noodzakelijk als liefde om ons voortbestaan te garanderen. En net als liefde heeft angst enorme impact op ons handelen. Want wie zegt dat hij of zij geen angst kent, kent zichzelf niet.

Tijdens de gesprekken tussen de deelnemers lag het voor de hand om eerst te praktische kanten van angst te bespreken. Als je oog in oog staat met een beer, weet je instinctief dat je in gevaar bent. Je bloeddruk stijgt, je hartslag gaat omhoog en bloed wordt onttrokken uit je organen en naar je spieren gestuurd zodat je gereed bent voor actie. Pupillen worden groter en gehoor wordt scherper, zodat je enorme focus krijgt. En je gaat zweten zodat je sneller afkoelt na actie. Allemaal fysieke verschijnselen die ons al eeuwenlang in leven houden.

Vervolgens kwam ter sprake dat angst naast instinctief ook een genetisch karakter kent. Want waarom is de ene persoon angstiger aangelegd dan de ander? Je hebt mensen die angst minder schuwen en daardoor in onze ogen heldhaftiger reageren op ‘gevaarlijke’ omstandigheden. Het lijkt net of zij geen angst kennen. Zij springen de berg af met enkel een parachute op hun rug. Daartegenover zijn er weer anderen die bij het horen van het woord vliegen al het zweet in hun handen van krijgen. En weet je? Dat is helemaal niet erg. Want ook dit zal vermoedelijk een natuurlijke oorzaak kennen. Om ons te beschermen tegen gevaar, had je mensen nodig die de strijd hiertegen aan durfden te gaan. Toch? En niet iedereen heeft het gevoel dat hij/zij iets mist in het leven wanneer hij/zij niet van de berg springt. Het zou anders wel erg druk zijn bovenop de top van de berg.

Daarnaast werd duidelijk dat angst ons ook iets heel belangrijks te vertellen heeft op persoonlijk vlak. Aan de deelnemers werd gevraagd om op papier te tekenen wat ze zouden doen wanneer er geen angst zou bestaan. Dit leidde tot een mooie collectie tekeningen met de prachtigste dromen. De een wilde gaan duiken, de andere wilde een wereldreis maken en weer een ander wilde balletdanseres worden. Kortom allemaal ambities die het leven van deze personen zouden verrijken. Want zou iemand überhaupt vliegangst hebben als hij of zij totaal geen interesse zou hebben in reizen?
Waarom hebben we dan toch zo’n angst om onze dromen te realiseren? Waarschijnlijk heeft dat te maken met datgene wat de mensheid zo uniek maakt. Wij denken namelijk dat we op basis van ervaringen uit het verleden een voorspelling kunnen maken van de toekomst. Dit is natuurlijk een prachtige gave die ons gebracht heeft waar we nu staan. Echter, deze virtuele werkelijkheid die wij in ons hoofd creëren, kan ons ook vertellen wat er allemaal mis kan gaan. Dit roept gevoelens van angst op en deze gevoelens willen we liever niet hebben. Dus kiezen we eerder voor vermijden dan ervaren.

Toch is het een fabel dat mensen die van een berg springen geen angst kennen. Om dit aan de deelnemers te tonen werd de MakeYourMind Meeting afgesloten met een filmpje hoe het is om van een berg te springen. De persoon in kwestie heeft een hartslag van 150 slagen per minuut vlak voordat hij gaat springen. Dus reken maar dat hij angst voelt. Maar wat zorgt er nu voor dat hij het toch doet? Het begon met het maken van een plan. Hij heeft alles tot in ieder detail voorbereid. Met iedere stap in het proces kreeg hij vertrouwen in zijn ‘vlucht’. Hij gebruikte zijn kracht om te visualiseren hoe de vlucht naar beneden zou gaan en raakte hierdoor vertrouwd met zijn angst. Het ergste moment voor hem was in het dal voordat hij de tocht naar boven ging maken. Toen begon de twijfel toe te slaan. Maar omdat hij zijn angsten tijdens zijn visualisaties al had ondervonden, kon hij deze erkennen en een plek geven. Op die manier liet hij zich hierdoor niet afleiden en kon hij zich focussen op zijn daadwerkelijke sprong. Hij genoot!

Angst is dus niet alleen een oeroud instinct dat ons waarschuwt voor gevaar, maar angst vertelt ons ook wat we echt belangrijk vinden. Als je er achter wilt komen wat jij echt wil in je leven, begin dan voor de verandering eens bij je angst. Het vertelt je wie je wilt zijn, waar je al heel lang van droomt en waar je nog in kunt groeien. En maak dan vervolgens een plan. Een plan dat bij jou past. Gebruik je kracht om het voor je te zien. Sta open voor de emoties die het allemaal bij je oproept. En realiseer je dat deze allemaal tot jouw denkbeeldige werkelijkheid horen. Zo kon een van de deelnemers helaas geen balletdanseres meer worden, maar was zich er nu wel van bewust dat zij haar artistieke dromen ook op andere manieren invulling kan geven. Haar angst is er nog wel en gelukkig maar. Want zo weten we zeker wanneer dingen echt belangrijk voor ons zijn.

 

Wil je ook een keer deelnemen aan een MakeYourMind Meeting? Je bent van harte welkom.
De eerstvolgende is op dinsdagavond 11 december in Maastricht op een hele bijzondere locatie. Namelijk de allerleukste speelgoed van Maastricht: Twinkel de kadowinkel
Meer weten? https://makeyourmission.nl/makeyourmind-meetings/

Link naar het filmpje “sense of flying”: https://www.youtube.com/watch?v=ER1PGYe9UZA

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.