Door jullie ben ik van mijn vak blijven houden

Reactie op alle brieven

Beste mensen,

Heel hartelijk dank voor de moeite die jullie genomen hebben om mij een brief te schrijven. Als ik ze lees zie ik een stukje van jullie worsteling maar ook je hart.

Soms werd ik stil en soms moest ik even afstand nemen. Want jouw brief heeft me iets gebracht.

Ooit ben ik bij de politie gegaan omdat ik het een mooi beroep vond maar ook omdat ik iets kan veranderen. Al is het op kleine schaal. Door mijn werk heb ik de afgelopen jaren dingen kunnen veranderen. Mensen geholpen en mensen bewust kunnen maken dat ze de verkeerde keuzes in hun leven dreigde te maken.

In al die jaren heb ik ook op verschillende manieren in de frontlinie gestaan. Waarbij ook klappen zijn uitgedeeld of erger. Op dat moment zelf ben je blij met je handelen maar liever had je het niet gedaan. Want geweld is in veel gevallen de oplossing op de korte termijn en geen investering in de lange termijn.

Als voorbeeld kan ik vertellen wat het geweld met mij heeft gedaan. Ik was een voetbal liefhebber. Genoot van het spel en de clubs. Maar als je ieder weekend als politieman bij het “voetballen” moet werken en ieder weekend er mensen tegen over je staan die stenen gooien enz. Dan ben je klaar met het voetballen. Ik ben zelfs gestopt met voetballen en wilde er ook niet meer naar kijken. Gelukkig is dit wel over en is de liefde voor de sport weer terug. Dit alles wordt veroorzaakt door een klein deel van onze samenleving. Maar in dit deel zitten ook mensen met een goeie baan en zien dit rellen als een leuke bezigheid.

Maar ik wil me richten op de samenleving die wel wil en wil werken aan onze samenleving. Deze mensen roeren mijn hart en geven mij energie. Door jullie ben ik van mijn vak blijven houden en ga ik nog steeds met plezier naar mijn werk.

De politie heeft een hart dat klopt voor de samenleving. Maar soms voel je je ook alleen staan omdat jij niet weg kan stappen zoals andere dan doen of kunnen. Maar ben ik ook teleurgesteld in de samenleving. Door de keuzes die we maken. Zoals bezuinigingen op gezondheidszorg, sociale voorzieningen, politie, beleid, doelstellingen enz. Waardoor er in de afgelopen jaren steeds meer op het bordje van de politie is gekomen. Waardoor we als politie niet altijd meer “vrij” kunnen handelen en dienstbaar zijn aan jou als samenleving.

Dit wringt wel eens in ons handelen.

Maar als ik jullie brieven lees ben ik blij omdat ik mensen zie die hart hebben voor de samenleving en hun politie. Ook al doen we zeker niet alles goed. Want incidenten vinden ook plaats binnen de politie. Waarbij ik me ook wel eens schaam voor de dingen die gebeuren. Wat betreft lijken we een afspiegeling van onze samenleving. Waar mensen werken gebeuren er soms dingen die we beter niet of anders hadden kunnen doen.

Waarbij het effect wat bereikt wordt juist niet het geen is wat we willen. Waardoor mijn hart huilt. Maar ik zie dan ook weer de kansen om juist met die ander in verbinding te komen. Zodat we elkaar weer kunnen leren kennen van hart tot hart.

De vraag is altijd kijk ik naar het incident of kan ik het grotere plaatje zien. Wat ook lastig is in deze samenleving. Waarbij informatie een leidende en een misleidende rol vervullen. Wat het voor ons allemaal soms lastig maakt. Om te bekijken en te oordelen.

1 ding is mij wel duidelijk voor ogen blijven staan. Ik wil de mens aan de andere kant zien. En begrijpen, waarbij ik het niet altijd eens hoeft te zijn met die ander.

Maar door te connecten word ik rijker en kan ik ook de dingen beter plaatsen in onze samenleving.

Ons functioneren als politie in onze samenleving is net als een relatie. We zijn met elkaar en soms schuurt het en dat doet pijn. Maar als we ons afwenden van de ander ontstaat er afstand die on overbrugbaar kan worden. Maar door de pijn te ondergaan en naar elkaars hart te kijken en luisteren, kunnen we werken aan onze relatie.

Ik ben nog steeds blij en trots dat ik in Nederland mag wonen en werken bij de Politie. Maar dat wil niet zeggen dat ik rustig kan gaan zitten.

Wij zijn gezamenlijk aan zet wat wil jij/ik voor een land en Politie zijn en wat mag het mij kosten. Ben ik bewust van mijn rol en verantwoordelijkheid.

Ik wil samen met jou er aan werken om de Politie en Nederland beter te maken. Voor ons allemaal van senior tot vluchteling. Wij zijn Nederland en “zijn” politie.

Bedankt voor jullie hart en ik hoop je te zien en te ontmoeten. Want jij helpt mij met mijn hart.

Bernhardt