Ik heb je gehoord

Beste Marcel,

Bedankt dat je ondanks je wantrouwen richting de politie toch een brief hebt geschreven met jouw persoonlijke woorden. Ik heb je brief meerdere keren gelezen om het goed te laten bezinken wat je nu eigenlijk zegt en wat dit betekent. De politie moet een organisatie zijn met een groot draagvlak in de samenleving. Het laatste wat de politie als organisatie wil is dat mensen wantrouwend zijn richting de politie. Behulpzaam zijn en regels handhaven staan in de kern van het werk van een politieagent, dit zit letterlijk in het DNA van ongeveer zestigduizend collega’s. Toch gaat het wel eens mis. Je kunt in de media lezen over medewerkers binnen de politie die over de scheef gaan. Persoonlijk vind ik dat het niet moet kunnen, maar dat het tegelijk moeilijk te voorkomen is. Het is daarom heel belangrijk dat de politie transparant is hoe ze overweg gaan met zulke incidenten. Ook als het gaat om een grootschalige inzet moet de uitvoering ervan altijd getoetst kunnen worden. Als je getuige bent van onterecht of onjuist handelen van de politie kan dat heel ingrijpend en ontluisterend zijn. Als politieagent trek ik mij dat aan. Ik ben namelijk van mening dat de politie als organisatie van onbesproken gedrag moet zijn en als voorbeeld moet dienen voor de samenleving. Tegelijk weet ik dat de politie 24/7 goed werk levert om Nederland zo veilig mogelijk te houden.

Het zou onterecht zijn als het goede werk dat mijn collega’s vaak onder zeer lastige omstandigheden moeten verrichten teniet wordt gedaan door het handelen van enkelen. Ik snap heel goed dat mensen het vertrouwen in de politie verliezen op het moment dat de politie iets doet wat niet zou mogen gebeuren. Het is de verantwoordelijkheid van de politieorganisatie als geheel om alles in het werk te stellen om dit te voorkomen en in te grijpen op het moment dat het verkeerd gaat. Met initiatieven zoals ‘Hartstocht’ hoop ik dat burgers in gesprek kunnen gaan met de politie en in alle vrijheid meningen kunnen delen. Zo hoop ik dat de politie blijft ontwikkelen en leert van fouten uit het verleden. Dit is de reden dat ik reageer op je brief. Ik heb je woorden gehoord en neem het mee in mijn werk en bespreek het met collega’s. Marcel, bedankt voor je brief.

Met vriendelijke groet,

Een politieagent.