Mijn missies is om de menselijke kant wakker te schudden

Bij het lezen van jouw brief voelde ik sterk dat deze brief moest beantwoorden.

Een van mijn missies is om de menselijke kant van de politiecollega`s weer wakker te schudden.

Politie Nederland

Wat is het een grote organisatie. We zijn de grootste werkgever van Nederland.  Het is dus  onmogelijk om alle collega`s te bereiken en zelfs in de Eenheid waar een ieder werkzaam is, heb je vaak alleen te maken met een team, bureau etc.  We kunnen dus echt niet praten over een bepaald soort mens van politie.

Wanneer een burger….voordat ik deze zin afmaak voel ik nu al dat er een uitleg moet komen over het woord burger.  Misschien lijkt het een wij-zij verhaal maar een andere woord voor mensen die niet bij de politie werkzaam zijn hebben we niet. Wanneer een burger het over de politie heeft lijkt dit voor iedereen te gelden die werkzaam is bij de politie maar dat is onmogelijk.

Een uniform is een bijzonder fenomeen. Als je dit aantrekt heeft dit direct een betekenis. Je wordt een publiek persoon en er wordt een bepaald gedrag van deze persoon verwacht.  De kans dat je jouw menszijn stukje bij beetje verliest is aanwezig.   En zoals je in jouw brief omschrijft heersen er hier ook protocollen, systemen en hiërarchieën

Een paar jaar geleden kreeg ik de kans om deel te nemen aan een project Politie en Social design. Er werd mij gevraagd of er een in mijn werk een maatschappelijk vraagstuk was wat mij raakte. Daar had ik er meerdere van maar ik koos er een. Ik werd aan een social designer gekoppeld en in gezamenlijk zijn we aan de slag gegaan met dit vraagstuk.

Wat een eye opener was dit. Aan de kant met de protocollen, handelingsperspectieven. en direct naar de oplossing zoekende modus.

Eerst gingen we extreem luisteren naar de mensen die in onze ogen het maatschappelijke probleem veroorzaakte.

Ik kwam weer in mijn` menszijn`  modus.  Precies zoals jij beschrijft kun je niet zien wat voor gedrag er achter een mens verschuilt. Door middel van vragen en luisteren kom je er achter.

Tegelijkertijd word je zelf ook iemand anders als je daadwerkelijk luistert, zachter misschien. Daarnaast leerde ik hierdoor om mijn oordeel over uit te stellen. Niet elke situatie is wat jij denkt wat het is. Ook niet als je al 100 keer hetzelfde gedaan of gehoord hebt.

Indrukwekkende verhalen hebben we mogen aanhoren. En andersom hoorden de jongeren onze verhalen..

Het project werd afgesloten met een expositie op de Dutch Design Week. Als symbool voor onze luisterervaring hadden we als eindproduct een ouderwetse telefoon ten toon gesteld. Bezoekers konden onze gesprekken door de hoorn beluisteren.

Ik ben heel dankbaar dat ik de kans kreeg voor deelname aan het Social Design Project

Vanwege mijn enthousiasme in deze nieuwe manier van werken ben ik inmiddels een soort ambassadeur van Social Design Politie geworden. Ik gun elke collega deze ervaring.

Je kwetsbaar opstellen. Het is een onderwerp wat vaak terugkomt en gelukkig wordt hier al veel meer aandacht aan besteed dan vroeger. Politie is een stoer beroep en als je stoer wordt behandeld ga je er ook naar gedragen. Dat heb ik zelf ook gedaan. Wat ook meespeelt is dat je tijdens het optreden als politie als onderdeel  van een groep fungeert, of in ieder geval van een duo. Om helemaal autonoom te blijven in zo`n grote organisatie was voor mij als beginnend agent lastig en dat zal voor anderen wellicht ook gelden.

Jouw brief raakte mij daarom ook meteen omdat ik de zachte kant van het politievak ben opgerold en ik wens dat er meerdere collega`s met mij mee gaan rollen.

Anne-Mieke