Dat valt ‘rouw’ op je dak!

“Afscheid nemen bestaat niet…” Mooi bedacht Borsato. Ik snap wel waarom hij het zegt. Want afscheid nemen is nu eenmaal niet leuk. Mijn zoontje van drie is zich nu heel bewust van dit ‘afscheid-neem-gedoe’, maar hij heeft het nog lang niet onder de knie. Zeker wanneer hij het ergens leuk heeft gehad en ‘goedendag’ moet gaan zeggen. Drama kan ik je vertellen. Dikke tranen biggelen over zijn wangen. Ontroostbaar en intens verdrietig. We zeggen dan tegen hem: “ik weet dat het niet leuk is, ik begrijp het helemaal”. Tegen elkaar zeggen we: “hij moet het nog leren”. Maar wat moet hij eigenlijk leren? Dat hij niet zijn verdriet mag uiten? Dat hij niet boos mag zijn? Dat hij zijn gevoel moet onderdrukken?

Lastig hoor. Soms zou je zelf ook wel eens willen huilen. Toch houd je je meestal in. Behalve bij rouw. Sterfte. Ziekte. Liefde. Want zo wordt het ons geleerd.

Alleen worden we voortdurend geconfronteerd met veranderingen die ons dwingen om afscheid te nemen van het oude. Het is niet altijd iets waarvoor je zelf kiest. Kijk maar naar veranderingen binnen organisaties. Ik hoef je niet te vertellen dat er dan een hoop emotie los komt. Weerstand schittert dan op zijn best! Word er dan ook gezegd: “dat moeten ze nog leren”? Wat denk jij?

Wat zou er gebeuren als je een veranderproces ook daadwerkelijk als een rouwproces gaat zien? Wat als de mensen die het aangaan boos, verdrietig en bang mogen zijn? Ja, je mag rouwen. Het loslaten van iets wat je liever wilt vasthouden, ook al hoeft het niet perse goed te zijn, kan heel heftig zijn. Zeker wanneer het voelt alsof je hierdoor een stukje van je identiteit verliest.


Heb jij mijn gratis e-book Vergroot je impact al gelezen? Hierin maak je kennis met 5 wijsheden die je helpen om te gaan met weerstand.

Psychiater Elizabeth Kübler Ross (1926-2004) onderzocht hoe mensen omgaan met ingrijpende gebeurtenissen en ervaring van verlies. Ze onderscheidt vijf fases van rouwverwerking: ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en aanvaarding. Dit model wordt ook vaak gebruikt in het duiden van de weerstand bij een organisatieverandering. Uiteraard doorloopt niet iedereen exact al deze fases. Het geeft je in ieder geval een overzicht van de emoties waarmee mensen (kunnen) worstelen tijdens een verandering in hun organisatie of werkomgeving. Wanneer je daar oprecht aandacht voor hebt, kun je ze beter helpen om afscheid te nemen van de oude situatie.
Bijzondere opname uit 1981: Kübler Ross spreekt een groep studenten toe over “death & suicide”.

Afscheid nemen bestaat dus wel degelijk. Door de jaren heen ben ik ietsje wijzer geworden over de manier waarop je hiermee om kunt gaan. Ik heb al veel kunnen oefenen, zeg maar. Makkelijk wordt het nooit. Maar het laat je nog meer beseffen hoe waardevol dingen zijn. En daar afscheid van nemen is alleen maar mooi. Dat is wat ik mijn zoontje leer!

PS. Wil jij meer weten hoe je om kunt gaan met ‘rouwende mensen’ in je organisatie, vraag dan een gratis Vergroot -je-impact-sessie aan. Het kost je alleen een beetje van je tijd en het levert je waardevolle inzichten op. Ik geef per maand 5 gratis sessies weg, dus gun jezelf die kans.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.